5 december, 2017

LEI - Ny global identifieringskod vid handel med värdepapper

Enligt nya regelverk införs en global identifieringskod vid handel med värdepapper.
För företaget innebär detta att ni behöver ett LEI-nummer.

Från och med den 3 januari behöver alla företag och andra juridiska personer en global identifieringskod, en så kallad Legal Entity Identifier (LEI), för att kunna genomföra en värdepapperstransaktion.

För att du som kund ska kunna handla med värdepapper efter detta datum är det bra om du så snart som möjligt ser till att ditt företags LEI-nummer blir registrerat. Företag behöver inget LEI-nummer för att handla fondandelar. Däremot krävs LEI-nummer för börshandlade fonder (ETF).

Så skaffar du ett LEI-nummer:

  1. Välj en auktoriserad utfärdare av LEI-nummer. Du hittar länkar här under.
  2. Registrera din information på utfärdarens hemsida.
  3. Betala din registrering. Priset anges på LEI-utfärdarens hemsida.
  4. Du får ditt LEI-nummer när LEI-utfärdaren har godkänt din ansökan och registreringen är betald.

Här hittar du några utfärdare som ofta används:

NordLEI

London Stock Exchange Group

CICI Utility

Bloomberg

LEI

 

Vad kostar ett LEI-nummer och hur lång tid tar det?

Beroende på utfärdare kostar LEI-nummer 750 – 1 500 kronor första året. Årsavgiften är efter det 500 – 1 000 kronor per år. För att du ska kunna handla med värdepapper är det viktigt att årligen uppdatera ditt LEI-nummer och betala in årsavgiften. Att erhålla ett LEI-nummer tar upp till 5-7 vardagar. Om det är många som söker kan det ta längre tid