Förändringar i det privata sparandet på livförsäkringsmarknaden

Dela denna nyhet:

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Sparandet i privata kapitalförsäkringar har nästan fördubblats under det senaste året. Årspremierna uppgår till närmare 139 miljarder!

Det finns tre typer av kapitalförsäkringar – fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring. Försäkringsbolagen på marknaden erbjuder samtliga förvaltningstyper men bolagen har sina styrkor och svagheter. Det är därför av stor vikt att välja bolag utifrån vilken sparprodukt som är intressant.

En av de avgörande anledningarna till denna markanta ökning är att subventionerna för sparande i privata pensionsförsäkringar slopades år 2016. Följden av detta innebar att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte längre lönade sig att fortsätta med denna typ av sparande och att spararna var tvungna att hitta nya alternativ. Orsaken till att spararna numera väljer att spara i kapitalförsäkringar kan enligt vår mening vara att denna typ av försäkring schablonbeskattas. År 2021 uppgår denna skattesats till 0,375% av kapitalet – detta oavsett om kapitalet ökar eller minskar i värde. Sammantaget innebär detta således att denna typ av beskattning kan vara oerhört gynnsam i de fall avkastningen är god. När pengarna väl skall betalas ut är de färdigskattade.

En kapitalförsäkring fungerar som förvaringsplats eller ”skal” för olika typer av sparprodukter. Det finns tre typer av kapitalförsäkringar – fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring. De flesta försäkringsbolagen på marknaden erbjuder samtliga förvaltningstyper men bolagen har sina styrkor och svagheter. Det är därför av stor vikt att välja bolag utifrån vilken sparprodukt som är intressant.

Kapitalförsäkringar som tecknas privat kan syfta till att öka det privata pensionssparandet eller bara utgöra ett alternativ till bankernas sparkonto (som sällan ger någon hög avkastning). Även om denna text behandlar det privata sparandet så kan kapitalförsäkringar givetvis även tecknas av företag.  

Önskar ni hjälp eller rådgivning gällande sparande så tveka inte att höra av er!

Fler nyheter

Förändringar i det privata sparandet på livförsäkringsmarknaden
20sep

Förändringar i det privata sparandet på livförsäkringsmarknaden

Sparandet i privata kapitalförsäkringar har nästan fördubblats under det senaste året. Årspremierna uppgår till närmare 139 miljarder! En av de avgörande anledningarna till denna markanta ökning är att subventionerna för sparande i privata pensionsförsäkringar slopades år 2016. Följden av detta innebar att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte längre lönade sig att fortsätta med denna […]

Lagförslaget angående flytträtt har röstats igenom i riksdagen
12apr

Lagförslaget angående flytträtt har röstats igenom i riksdagen

Debatt och beslut om flytträttslagstiftningen ägde rum i riksdagen den 10:e februari 2021 och regleringarna träder i kraft den 1 april 2021.

Affirmos julgåva 2020 – till Cancerfonden
17dec

Affirmos julgåva 2020 – till Cancerfonden

Istället för att ge presenter och skicka ut julkort till våra kunder har vi på Affirmo valt att skicka ett bidrag till Cancerfonden.