Förändringar i det privata sparandet på livförsäkringsmarknaden

Dela denna nyhet:

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Sparandet i privata kapitalförsäkringar har nästan fördubblats under det senaste året. Årspremierna uppgår till närmare 139 miljarder!

Det finns tre typer av kapitalförsäkringar – fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring. Försäkringsbolagen på marknaden erbjuder samtliga förvaltningstyper men bolagen har sina styrkor och svagheter. Det är därför av stor vikt att välja bolag utifrån vilken sparprodukt som är intressant.

En av de avgörande anledningarna till denna markanta ökning är att subventionerna för sparande i privata pensionsförsäkringar slopades år 2016. Följden av detta innebar att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte längre lönade sig att fortsätta med denna typ av sparande och att spararna var tvungna att hitta nya alternativ. Orsaken till att spararna numera väljer att spara i kapitalförsäkringar kan enligt vår mening vara att denna typ av försäkring schablonbeskattas. År 2021 uppgår denna skattesats till 0,375% av kapitalet – detta oavsett om kapitalet ökar eller minskar i värde. Sammantaget innebär detta således att denna typ av beskattning kan vara oerhört gynnsam i de fall avkastningen är god. När pengarna väl skall betalas ut är de färdigskattade.

En kapitalförsäkring fungerar som förvaringsplats eller ”skal” för olika typer av sparprodukter. Det finns tre typer av kapitalförsäkringar – fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring. De flesta försäkringsbolagen på marknaden erbjuder samtliga förvaltningstyper men bolagen har sina styrkor och svagheter. Det är därför av stor vikt att välja bolag utifrån vilken sparprodukt som är intressant.

Kapitalförsäkringar som tecknas privat kan syfta till att öka det privata pensionssparandet eller bara utgöra ett alternativ till bankernas sparkonto (som sällan ger någon hög avkastning). Även om denna text behandlar det privata sparandet så kan kapitalförsäkringar givetvis även tecknas av företag.  

Önskar ni hjälp eller rådgivning gällande sparande så tveka inte att höra av er!

Fler nyheter

Affirmo välkomnar nya delägare!
08maj

Affirmo välkomnar nya delägare!

Vi på Affirmo Försäkringskonsult AB är mycket glada över att kunna berätta att Emil Borgenstål och Björn Nyström är nya delägare i Affirmo från och med den 1 maj 2024.

Vi på Affirmo vill önska alla våra kunder en God Jul & ett Gott Nytt År!
20dec

Vi på Affirmo vill önska alla våra kunder en God Jul & ett Gott Nytt År!

Istället för att skicka julkort och andra presenter till våra kunder väljer vi på Affirmo att i år skänka ett bidrag till Cancerfonden och dess verksamhet.

Belopp och procentsatser för inkomståret 2023
09jan

Belopp och procentsatser för inkomståret 2023

Nu är vi inne på ett nytt år och med hänsyn bl.a. till den höga inflationen och stigande räntorna så kan det vara på sin plats att vi sammanställer några av de viktiga beloppet för inkomståret 2023.